Det är 1988 och har precis börjat snöa
Det är 1988 och har precis börjat snöa
UTGIVNINGSDAG 18 mars 2005

KÖP BOKEN Pocket, 37 kronor

INTERVJUER OM BOKEN
>> Intervju, Aftonbladet, 6 mars 2005
>> Intervju, DN, 17 april 2005
>> Intervju, Sydsvenskan, 5 april 2005

[AFTONBLADET, 2005-03-18]

"...det här är en av de mest förtätade fadersuppgörelser jag någonsin läst. (...)
   Sigge Eklunds roman är skriven med återhållen smärta och vrede, men också med en biton av sorg. I sitt lilla format är den en betydande satsning."

Gunder Andersson

[DN, 2005-03-19]

"Sigge Eklunds barndomsskildring [liknar] Jan Myrdals. Samma skoningslösa detaljskärpa, den lite violetta darrningen som demonstrativt skjuts undan - inga tårar längre."

Ulrika Milles

[SYDSVENSKAN, 2005-03-18]

"Sigge Eklund driver fram sin avskalade berättelse i korta, enkla osmyckade satser, och lyckas förmedla en underström av mörker och kommande sorg. Hans korthuggna meningar befinner sig ständigt nära en bristningsgräns, det är ett sorgladdat språk som snarare befinner sig närmare en implosion än en explosion.
   Lågmält och vackert beskrivs ett dramatiskt och starkt skeende, hur en familj faller sönder men också läker och finner sin väg tillbaka till varandra. Det finns något renskalat, intensivt i skrivsättet som utan åthävor borrar mot denna barndoms smärtpunkter.
   Eklund skyr retoriken och det högljudda tonläget i en stil som imponerar med sin uppriktighet, sitt allvar och sin förmåga att skriva fram smärtan i dessa nära, sköra och starka relationer."

Eva Ström

[EXPRESSEN, 2005-03-23]

"Det är 1988 och har precis börjat snöa (underbar titel) är helt klart en av de bättre böcker jag läst."

Linda Skugge

[SKÅNSKA DAGBLADET, 2005-04-07]

"Hans psykologiska iakttagelseförmåga är knivskarp. Det gör berättelsen både levande och trovärdig."

Ola Wihlke

[GEFLE DAGBLAD, 2005-03-18]

"Jag ska på en gång säga att jag finner boken fascinerande, mycket välskriven, uppriktig och ärlig."

Björn Widegren

[KRISTIANSTADSBLADET, 2005-03-18]

"Sigge Eklunds prosa är konkret och sinnlig, ypperligt väl lämpad att frammana minnenas känslor och känslornas minnen, melankolin i de detaljer och diffusa stämningar som naturen skapat och kroppen lagrat. Tveklöst en av Sveriges främsta yngre stilister. Dessutom kongenial.
   Successivt och subtilt - man märker det knappt - upphäver han dikotomin biografi/fiktion och visar medelst speglingar och dubbelexponeringar att litteraturen snarare är både en scen och föreställning."

Jan Karlsson

[GÖTEBORGSPOSTEN, 2005-03-18]

"Metoden att på detta sätt rekonstruera verkligheten är lika enkel som förrädisk, och en mindre begåvad författare hade sannolikt gått i självbespeglandets fälla. Sigge Eklund visar i kampen mot sin egen fåfänga dock prov på såväl mod som urskiljning, inte minst då han sällan väjer för de bitterljuva sekvenser som riskerar att ställa honom själv mot väggen."

Per Planhammar

[SVENSKA DAGBLADET, 2005-03-18]

"...en impressionistiskt solstrålande barndomsskildring, sensibel och förundrad, som dröjer sig kvar, likt en vandrande ljuspunkt på näthinnan."

Stefan Spjut

[SMÅLANDSPOSTEN, 2005-03-21]

"Eklund skildrar barnets sårbarhet på ett imponerande sätt. Han har en djup insikt i hur vi formas som människor, är lyhörd för omgivningens reaktioner och hur det påverkar barnet. Det är omöjligt att inte känna igen sig. Det är 1988 och har precis börjat snöa har det självupplevdas direkta kraft. Den bevisar att det aldrig blir dåligt om någon skriver direkt från sitt innersta rum."

Erik Hammar

[YSTADS ALLEHANDA, 2005-03-18]

"Det är naturligtvis både smärtsamt och befriande att leva om detta på nytt, men jag tycker Sigge Eklund närmar sig sökandet och förklaringsmodellerna på ett distansierat och ödmjukt sätt. (...)
   Jag beundrar Sigge Eklunds psykologiska klarsyn och förmåga till improvisation, trots att ämnet har sådan svärta och personlig närhet."

Bo Bjelvehammar

[ÖRNSKÖLDSVIKS ALLEHANDA, 2005-03-18]

"Det är 1988 och har precis börjat snöa är en stor roman i ett litet format. (...)
   Varje familj har sitt eget mörker och sina hemligheter, men det är sällan det skildras så naket och insiktsfullt. Språket är rytmiskt, dansar fram över sidorna. En fröjd att läsa."

Kristina Sandin

[DAGENSBOK.COM, 2005-05-27]

"Författaren är en mästare på att med korta, enkla meningar beskriva stämningar, lukter, smaker. Eklunds tidsbilder från 80-talet känns mycket precisa och autentiska, ytterligare ett skäl till varför det känns som att Det är 1988 och har precis börjat snöa är på riktigt. Den är förbluffande effektivt skriven."

[BLASKAN.NU, Nr 6 2005]

"Jag hoppas verkligen att denna roman kommer att bli en modern klassiker. I min verklighet är den lika väsentlig och mäktig som självaste Jan Myrdals egna självbiografiska romaner. (...) En bok bortom det mesta jag någonsin har läst inom svensk prosa..."